PRACA PRZEGLĄDOWA
Wybrane składniki odżywcze wspierające zdrowie psychiczne pracowników narażonych na duże obciążenie psychiczne – przegląd literatury
Więcej
Ukryj
1
Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa, Polska (Zakład Ergonomii)
Data publikacji online: 07-11-2025
Autor do korespondencji
Joanna Mazur-Różycka
Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Ergonomii, ul. Czerniakowska 16, 00-701 Warszawa
INFORMACJE KLUCZOWE
- Zdrowa, pełnowartościowa dieta jest ważna dla utrzymania zdrowia psychicznego.
- Nadmiar miedzi i/lub żelaza w diecie może negatywnie wpływać na zdrowie psychiczne.
- Niedobory, np. białka, selenu lub żelaza, mogą wpływać na funkcjonowanie układu nerwowego.
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Zdrowa i urozmaicona dieta jest ważnym czynnikiem wspierającym utrzymanie zdrowia psychicznego. Wiele składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych, jest niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu, a ich brak może przyczyniać się do pogorszenia funkcji psychicznych. W przypadku pracowników narażonych na nadmierne obciążenie psychiczne podczas wykonywania czynności zawodowych zbilansowana dieta jest szczególnie ważna w kontekście zachowania sprawności poznawczej, zwiększenia odporności na stres i utrzymania dobrej ogólnej sprawności psychofizycznej. Celem przeglądu było znalezienie prac poświęconych badaniom wpływu żywienia na kondycję psychiczną. Przegląd obejmował publikacje z lat 2012–2025. W wyniku analizy piśmiennictwa wyszczególniono wybrane składniki odżywcze, które odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Omówiono funkcję, jaką pełni każdy z nich w organizmie, i konsekwencje ich niedoborów. Med Pr Work Health Saf. 2025;76(6)