Kup czasopismo
PL EN
PRACA ORYGINALNA
Ocena stężenia witamin antyoksydacyjnych u osób z zespołem metabolicznym pracujących w rolnictwie
 
Więcej
Ukryj
1
Uniwersytet Medyczny w Łodzi / Medical University of Lodz, Łódź, Poland (Zakład Żywienia i Epidemiologii / Department of Nutrition and Epidemiology)
 
2
Uniwersytet Medyczny w Łodzi / Medical University of Lodz, Łódź, Poland (Klinika Chorób Wewnętrznych i Nefrodiabetologii / Department of Internal Medicine and Nephrodiabetology)
 
3
Uniwersytet Medyczny w Białymstoku / Medical University of Bialystok, Białystok, Poland (Zakład Higieny, Epidemiologii i Ergonomii / Department of Hygiene, Epidemiology and Ergonomics)
 
 
Data publikacji online: 23-12-2020
 
 
Autor do korespondencji
Małgorzata Godala   

Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Zakład Żywienia i Epidemiologii, ul. Żeligowskiego 7/9, 90-752 Łódź
 
 
Med Pr Work Health Saf. 2021;72(2):123-9
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Wstęp: Witaminy A, C i E stanowią ważną barierę antyoksydacyjną. Danych dotyczących stanu odżywienia populacji polskiej witaminami antyoksydacyjnymi jest niewiele, a szczególnie mało dotyczy osób aktywnych fizycznie z zaburzeniami metabolicznymi. Celem badania była ocena stężenia witamin A, C i E w surowicy krwi i częstości ich niedoborów u osób z zespołem metabolicznym (ZM) pracujących w rolnictwie oraz zależności między stężeniem witamin antyoksydacyjnych w surowicy a tradycyjnymi biomarkerami chorób sercowo-naczyniowych. Materiał i metody: W badaniu wzięło udział 332 mieszkańców województwa łódzkiego pracujących w rolnictwie: 231 osób z ZM i 101 osób zdrowych. Stężenie witamin A, C i E w surowicy krwi badano za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej, a spożycie witamin z dietą oceniano za pomocą programu Dieta 5.0 na podstawie 24-godzinnych wywiadów żywieniowych. Wyniki: Średnie stężenia witamin A, C i E w surowicy krwi osób z ZM były istotnie mniejsze niż w grupie bez ZM. Stężenie nie korelowało ze spożyciem witamin z dietą, ale korelowało ze stężeniem cholesterolu HDL. Stwierdzono korelację między stężeniem w surowicy witamin A i C oraz A i E u pracowników z ZM. Wnioski: Stężenie witamin antyoksydacyjnych w surowicy pracowników z ZM było istotnie mniejsze niż w grupie osób zdrowych, mimo podobnego poziomu aktywności fizycznej. Wysokie spożycie witamin z dietą nie różnicowało ich stężenia w surowicy osób z ZM zatrudnionych w rolnictwie. Stężenie cholesterolu HDL u osób z ZM korelowało ze stężeniem wszystkich witamin antyoksydacyjnych. Med. Pr. 2021;72(2):123–129
eISSN:2353-1339
ISSN:0465-5893
Journals System - logo
Scroll to top