PRACA ORYGINALNA
Wpływ kwasu α-liponowego na procesy wolnorodnikowe w surowicy szczurów utrzymywanych na diecie wysokotłuszczowej
Więcej
Ukryj
1
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach / Medical University of Silesia in Katowice, Katowice, Poland
(Wydział Lekarski z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym w Zabrzu, Katedra i Zakład Biochemii / School of Medicine
with the Division of Dentistry in Zabrze, Department of Biochemistry)
Data publikacji online: 04-04-2017
Autor do korespondencji
Jolanta Zalejska-Fiolka
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach,
Wydział Lekarski z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym w Zabrzu, Katedra i Zakład Biochemii, ul. Jordana 19, 41-808 Zabrze
Med Pr Work Health Saf. 2017;68(3):391-9
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Wstęp: Proces smażenia olejów roślinnych prowadzi do obniżenia ich właściwości biologicznych i żywieniowych oraz w konsekwencji
do zaburzeń homeostazy organizmu. Czynnikami wspomagającym stabilność olejów są substancje o charakterze
antyoksydacyjnym. Celem pracy było określenie wpływu kwasu α-liponowego na stężenie grup sulfhydrylowych, nadtlenków
lipidowych, dialdehydu malonowego oraz kreatyniny i mocznika w surowicy szczurów utrzymywanych 3 miesiące na diecie
wysokotłuszczowej wzbogaconej w olej rzepakowy poddany obróbce wysokotemperaturowej. Materiał i metody: Materiał stanowiło
36 szczurów podzielonych równo na 6 grup: kontrolną utrzymywaną na hodowlanej paszy standardowej (hodowlana
dieta standardowa – HDS), grupę OU (HDS z 10% dodatku oleju utlenionego (OU)), grupę ALA10 (HDS z dodatkiem kwasu
α-liponowego (ALA) w dawce 10 mg/kg masy ciała (mc.)), grupę OU+ALA10 (HDS z dodatkiem utlenionego oleju oraz ALA jw.),
grupę ALA50 (HDS z dodatkiem ALA w dawce 50 mg/kg mc.) i grupę OU+ALA50 (HDS z dodatkiem utlenionego oleju
oraz ALA jw.). Olej był utleniany w 180°C przez 6 godz. Wyniki: Zaobserwowano obniżenie stężenia grup sulfhydrylowych (protein
sulfhydryl groups – PSH) dla wszystkich grup badanych vs grupa kontrolna (K) z wyłączeniem grupy ALA10 oraz istotnie
wyższe stężenie PSH w grupach OU+ALA10 i OU+ALA50 vs OU; wzrost stężenia nadtlenków lipidowych (lipid hydroperoxide
– LHP) dla grup OU, OU+ALA10 i OU+ALA50 vs K z jednoczesnym obniżeniem stężenia LHP dla wszystkich grup badanych
vs OU; wzrost stężenia dialdehydu malonowego (malondialdehyde – MDA) w grupie OU względem wszystkich pozostałych grup.
Zaobserwowano także podwyższenie stężenia kreatyniny i mocznika w grupie OU. Wnioski: Wykazano, że zastosowana dieta
nasila proces peroksydacji lipidów oraz powoduje nasilenie utleniania grup sulfhydrylowych. Może także zaburzać czynność
nerek. Podawanie z dietą kwasu liponowego w dawce 10 mg/kg mc. skutecznie hamuje proces peroksydacji lipidów oraz ochrania
wolne grupy sulfhydrylowe. Med. Pr. 2017;68(3):391–399