PRACA PRZEGLĄDOWA
Candida species w miejscu pracy: element mikrobioty, patogen oportunistyczny oraz czynnik zoonotyczny
Więcej
Ukryj
1
Akademia Bialska im. Jana Pawła II / John Paul II University in Biała Podlaska, Biała Podlaska, Poland (Wydział Nauk o Zdrowiu / Faculty of Health Sciences)
2
Akademia Bialska im. Jana Pawła II / John Paul II University in Biała Podlaska, Biała Podlaska, Poland (Wydział Nauk Technicznych / Faculty of Technical Sciences)
Data publikacji online: 23-10-2023
Autor do korespondencji
Małgorzata Tokarska-Rodak
Akademia Bialska im. Jana Pawła II, Wydział Nauk o Zdrowiu, ul. Sidorska 95/97, 21-500 Biała Podlaska
Med Pr Work Health Saf. 2023;74(5):425-33
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Grzyby Candida spp. wyizolowane od zarówno ludzi, jak i zwierząt, mają zbliżony genotyp. Nie stwierdzono również swoistości tych grzybów w stosunku do kolonizowania różnych gatunków żywicieli, przez co zwierzęta mogą być ich rezerwuarem dla człowieka. Narażenie zawodowe dotyczy pracowników mających bezpośredni kontakt ze zwierzętami gospodarskimi, tj. rolników, hodowców, weterynarzy i pracowników technicznych gospodarstw. Infekcje grzybicze i choroby zwłaszcza skóry dłoni mogą być także związane z długotrwałą ekspozycją na wilgoć i opatrunki okluzyjne. Ryzyko zakażenia wzrasta również u pracowników sektora rybnego, florystów, fryzjerów, pracowników gastronomii, piekarzy i cukierników, a także zatrudnionych w ochronie zdrowia. Candida spp. jako organizmy saprofityczne pełnią istotną funkcję w zachowaniu homeostazy organizmu, a wraz z jej zachwianiem zwiększają ryzyko kandydozy. Intensyfikacja produkcji zwierzęcej, zmiany środowiskowe oraz nadmierne stosowanie antybiotyków w leczeniu infekcji u ludzi i zwierząt sprzyjają tego typu zakażeniom. Ważne jest zatem przyjęcie przez pracodawców i pracowników narażanych zawodowo odpowiednich strategii w celu ograniczenia czynników sprzyjających zakażeniom na tle Candida spp. w miejscu pracy. Med Pr Work Health Saf. 2023;74(5):425–33.